سومین همایش ملی نقش خراسان در شکوفایی هنر و معماری ایرانی-اسلامی

سرکار خانم دکتر فریده طالب پور به عنوان سخنران کلیدی همایش معرفی می‌گردند.

به اطلاع پژوهشگران محترم می‌رساند سرکار خانم دکتر فریده طالب پور؛ استاد دانشگاه الزهرا(س) تهران به عنوان سخنران کلیدی با موضوع " خراسان، مهد پارچه بافی شرق ایران" در همایش سخنرانی خواهند نمود.

چکیده سخنرانی

شاهراه تجاری معروف به  جاده ابریشم که از خراسان می‌گذشته، مسیری برای عبور تاجران و و کاروانیانی بود که با خود انواع و اقسام کالاها را بین مناطق مختلف توزیع می‌کردند و از این راه علاوه به انتقال هنر و فرهنگ، در کشورهای در مسیر جاده ابریشم نیز تاثیر می‌گذاشتند. این جاده مسیری برای تبادل، انتقال و نشر فرهنگ و هنر ایران هم  به شمار می‌رفته است. آثار برجای مانده از معماری و هنرهای تزیینی وابسته به آن، شهرسازی، نقاشی، مینیاتورسازی، کتابت و صنایع دستی مثل سفالگری و پارچه بافی نیز در دوران اسلامی و به خصوص از قرن 8 تا 12 هجری بیانگر دورانی باشکوه در ایران بزرگ بوده است. در حوزه پارچه و پارچه بافی به جرات می‌توان اذعان نمود که خراسان مهد پارچه بافی ایران در طول تاریخ بوده است و پارچه‌های نفیسی که امروزه در موزه‌ها به شرق ایران یا  آسیای مرکزی منتسب است، قطعا در خراسان بافته شده است.

هنر صنعت پارچه‌بافی ازگذشته‌های دور در استان خراسان از رواج نسبتاً خوبی برخوردار بوده است که ابریشم بافی از کهن‌ترین تولیدات آن بوده است. تحت حمایت حکمرانان در ادوار مختلف تاریخی طراحی پارچه و پارچه بافی توسعه زیادی در این ناحیه یافت و انواع پارچه‌های تولیدی خراسان امروزه در موزه‌های سراسر جهان یافت می‌شود. نمونه هایی از دوره ایلخانی موجود است که تاثیر هنر چین را در طراحی پارچه این منطقه نشان می‌دهد. عناصر طراحی ایرانی و چینی و روش‌های بافت در پارچه‌ها دیده می‌شود. منسوجات شرق ایران گاهی نقوش چینی داشتند که اقتباسی از هنر سلسله یوان در چین بوده است. استفاده از این نوع نقوش در پارچه بافی ایران تا دوره ایلخانی دیده نشده بود. حضور عناصر تزیئنی ایرانی- اسلامی  و چینی در تعدادی از نمونه‌های منسوب به این منطقه کاملا مشهود است. توسعه تجارت بین شرق و غرب و ورود کالاهای چینی هنرمندان ایرانی را مجذوب خود می‌کرد و آنان از این نقوش در پارچه بافی استفاده می‌کردند. از سوی دیگر با استقرار بافندگان چینی در نواحی شرق آسیای مرکزی هنر شرق آسیا به غرب نفوذ کرد و منسوجاتی که در چین بافته می‌شد در ایران هم تولید شد.

کلیدواژگان: پارچه، جاده ابریشم، ایلخانی، چین.

دبیرخانه

آقای دکتر حسن بلخاری قهی
استاد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

آقای دکتر محمدجعفر یاحقی
استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی و عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی

خانم دکتر فریده طالب پور

رئیس و استاد دانشکده هنر دانشگاه الزهرا (س) تهران

آقای دکتر علیرضا باوندیان

عضو هیات علمی گروه پژوهش هنر، دانشکده هنر، دانشگاه نیشابور

آقای دکتر قطب‌الدین صادقی استاد دانشگاه صدا وسیما

آقای دکتر سید موسی دیباج دانشیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران

آقای دکتر بهمن نامور مطلق ریاست فرهنگستان هنر و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران

دکتر علیرضا اسماعیلی دبیر فرهنگستان هنر

آقای مهندس رجبعلی لباف خانیکی

مدیرکل اسبقمیراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی

پوستر

راهنمای ثبت نام دانشجویان فردوس بدون ارائه مقاله

برای دانلود راهنما اینجا  کلیک کنید.

حامیان رسانه ای

حامیان علمی