دانشگاه فردوس جامع‌ترین موسسه آموزش عالی در مشهد برای تدریس گرافیک است

دوشنبه 25 دی 1396 آموزش و تحصیلات تکمیلی

یک مدرس دانشگاه گفت: دانشگاه فردوس بهترین و جامع‌ترین موسسه آموزش عالی در مشهد برای تدریس گرافیک است.

حسن کلانتری پیرامون وضعیت آموزش گرافیک در مشهد اظهار کرد: متاسفانه  در مشهد، آموزشگاه تخصصی گرافیک نداریم تا بخشی از دیزاین و گرافیک را با دانشجو کار کند و آموزش گرافیک فقط محدود به دانشگاه‌ها شده و در این میان، چند دانشگاه رشته هنر و گرافیک را دارند که دانشگاه فردوس بهترین و جامع‌ترین آن‌هاست و رشته‌های گرافیک، نقاشی، تصویرسازی، هنرهای اسلامی و معماری را تا مقطع ارشد دارد.

وی افزود: در کنار آن، دانشگاه الزهرا، کاویان، تابران، اقبال و شاندیز نیز فعالیت دارند، ولی این‌ها تنها بخشی از آموزش را می‌تواند کامل کند. به این دلیل که این دانشگاه‌ها سرفصل‌های آموزشی دارند که باید در کل ایران به یک شیوه تدریس شود، درحالی که مقداری از این سرفصل‌ها متعلق به قدیم است‌ و به ‌این خاطر، آنقدر نیاز یک گرافیست را که می‌خواهد در جامعه کار کند، برآورده نخواهد کرد.

این مدرس دانشگاه با اشاره به این که در مشهد آموزشگاه تخصصی برای این منظور نداریم، بیان کرد: اگر بتوانیم آموزشگاه‌های تخصصی گرافیک داشته باشیم تا به‌عنوان مثال، یک ترم بخشی از دیزاین و گرافیک را با دانشجو کار کند، تاثیر خوبی دارد.

کلانتری گفت: در دانشگاه‌ها، هنوز این مسئله وجود دارد که آیا گرافیک هنر است و  یک هنر ناب به حساب می‌آید و باید به‌صورت فرهنگی تدریس شود یا این که باید تجاری باشد.

وی افزود: متاسفانه آموزش ما آنقدر آموزش دقیقی نیست؛ به‌طور مثال، در امتحانات پایان ترم دانشجویان گرافیک شاهد این هستیم که یک استاد از درسی یک خروجی گرفته، درحالی که استاد دیگر با همان درس و سرفصل، خروجی متفاوت از دانشجویان گرفته است و این دوگانگی موجب می‌شود دانشجو تا مقاطع لیسانس و فوق لیسانس را طی کند، با آن رشد نموده و در آینده، تا خود وارد بازار کار نشود، نمی‌داند چه چیز درست است و در نهایت نیز خودش باید تصمیم بگیرد.

این مدرس دانشگاه بیان کرد: با این وجود، در کل روند آموزش نسبتا خوب است و هر دو نگاه تجاری و هنری، نگاه خوبی را پیش می‌برند. همچنین به‌نظر من اساتید این حوزه نه صددرصد، اما ۵۰ درصد برای تدریس افراد قابلی هستند.

کلانتری در پاسخ به سوالی پیرامون وجود عدالت در زمینه آموزش رشته انیمیشن بیان کرد: درحال حاضر، مشهد به‌لحاظ گرافیک، پس از تهران، جایگاه بالایی داشته و گرافیست‌های مشهدی در کشور از جایگاه مطلوبی برخوردار هستند، به‌طوری که می‌توان گفت، مشهد جزء سه شهر برتری است که در گرافیک ایران فعالیت دارند، ولی با وجود چنین جایگاهی، متاسفانه در مشهد، به‌ غیر از دانشگاه‌ها، برای افرادی که درحال کار در این زمینه هستند و می‌خواهند از آموزش استفاده کنند، آموزشی قوی را شاهد نیستیم و در شهرهای کوچک‌تر هم اصلا این قضیه نیست.

وی افزود: جدیدا، از زمانی که دانشگاه فردوس، مقطع کارشناسی ارشد را اضافه کرده، اساتید پروازی را داریم و یک‌سری حرکت‌هایی اتفاق می‌افتد. با این حال هنوز این فرهنگ‌سازی در مشهد ایجاد نشده که افراد کلاس‌های آموزشی را شرکت کنند، یعنی هزینه آن، آنقدر برای مردم سنگین است که نتوانند آموزش ببینند و کسانی که برنامه‌گذار این زمینه هستند، می‌دانند که واقعا مشتری برای کلاس ندارند. بنابراین یا افراد به‌لحاظ مالی نمی‌توانند در این کلاس‌ها شرکت کنند و یا احساس نیاز در آنان وجود ندارد.

این گرافیست تصریح کرد: از طرفی، دانشگاه‌ها نمی‌توانند روی همه مسائل سرمایه‌گذاری داشته باشند، چراکه یک‌سری مشکلات آموزشی وجود دارد که اجازه چنین کارهایی را نمی‌دهد‌. به‌طور مثال، یک‌سری سرفصل‌ها متفاوت است. همچنین شروع کردن آموزش از بیس و پایه و گذراندن چهارسال دوران تحصیل هم در حوصله همه افراد نمی‌گنجد.

کلانتری ادامه داد: به نظر من، در کنار این که دانشگاه‌ها باید متولی این امر باشند، کلاس‌های کوتاه‌مدت و پودمان‌ها برای افراد خاص، که تحصیلات گرافیک ندارند و فقط با صرف تجربه کار گرافیکی در جامعه فعالیت می‌کنند، می‌تواند بسیار موثر باشد و جواب دهد.